FacebookTwitter

help balloon

Kat vermist? Poes kwijt? Tips bij vermissing

Is uw kat of poes kwijt of al langere tijd vermist? Het is niet voldoende uw kat als vermist bij diverse websites aan te geven. Er is nog zoveel meer dat u kunt doen om uw kat terug te vinden. Geef aan zoveel mogelijk mensen door dat u uw kat kwijt bent. Plaats advertenties, hang flyers op, maar het belangrijkste is: blijf zoeken en geef de moed niet op! Er zijn heel wat katten die na maanden vermist te zijn, toch weer herenigd werden met hun eigenaren. Hieronder een aantal tips en adviezen wat u kunt doen als u uw kat of poes kwijt bent of al langere tijd vermist is.

Dierenasiel / dierenopvang: Neem contact op met het lokale of regionale dierenasiel of dierenopvang. De meeste gevonden dieren worden hier naar toe gebracht. Misschien is uw vermiste kat al binnen gebracht. Is dat niet het geval, geef dan de gegevens van uw kat door (bij voorkeur met foto) en laat uw telefoonnummer achter.

Amivedi:
Meld de vermissing van uw kat of poes bij de lokale of regionale afdeling van Stichting Amivedi. Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Via hun website kunt u ook eenvoudig een poster / flyer maken om in de buurt op te hangen. Onderaan onze pagina met tips en adviezen, vindt u meer websites waar u de vermissing van uw kat kunt opgeven.

Dierenambulance:
De dierenambulance kan u vertellen of de vermiste kat misschien een ongeluk heeft gehad. Mocht dat niet het geval zijn, geef dan ook hen de vermissing door. 

Katimo:
 Geef de vermissing (signalement, foto, datum en omgeving vermissing, telefoonnummer) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. door aan Katimo en wij zullen de vermissing van uw kat of poes via onze social media onder de aandacht brengen.

Gemeente:
Neem contact met uw gemeente op. Dieren die langs de weg liggen worden over het algemeen door de gemeente opgehaald en vervolgens naar het destructiebedrijf gebracht.

Dierenartsen: Gewonde dieren worden naar de dierenarts gebracht. Misschien is uw kat of poes gewond geraakt en heeft de dierenarts deze onder behandeling. Ook kan in de wachtkamer van de dierenarts een flyer met daarop de specificaties van de vermiste kat worden opgehangen. 
Politie: Doe aangifte bij de politie en meldt dat u uw kat kwijt bent. 

Dierenbescherming: Meldt de vermissing bij de dierenbescherming in uw regio. Vaak worden zij ingelicht als een huisdier zonder eigenaar is gevonden. 

Opgesloten: Het kan zijn dat uw kat ergens opgesloten zit. Welke huizen en gebouwen in uw omgeving staan leeg? Wie is er in de buurt op vakantie gegaan vlak nadat uw kat vermist raakte? Wordt er ergens verbouwd? Controleer deze plekken. Kijk omlaag in stoepputten, rioolputten maar ook omhoog naar hoge bomen, hoge daken etc.. 
 
Dierencommunicator: Er zijn gevallen bekend waar het inschakelen van een zogenoemde ‘dieren-communicator’ of 'animal communicator' tot hereniging met de kat of poes heeft geleid. Via Google zijn er vele te vinden.
Zoeken: Kat vermist? Poes kwijt? Blijf zoeken! Doe het dan vooral 's avonds als het schemerig en stil is en neem een pak brokken mee om mee te rammelen. Neem ook een reismand mee. Doe dit rustig, zoek op stille plekjes in de omgeving, bijvoorbeeld bosjes, struiken of parkjes. Vaak keert de kat terug naar de plek waar het de weg is kwijtgeraakt. 

Internet: Onderaan deze pagina staan een aantal nuttige sites die kunnen helpen bij vermiste / gevonden dieren. Bij velen kun je op regio zoeken. 

Social media:
Meldt de vermissing van de kat, poes, hond of ander dier ook via social media als Twitter en Facebook. Vraag mensen mee te kijken, geef informatie over het uiterlijk van de kat of poes (met bij voorkeur goede foto en de plaats / straat van vermissing). 

Global Pet Alert: gratis mobiele applicatie (app) waarmee je met één druk op de knop een Alert kunt versturen naar de omgeving als je huisdier vermist is. Meer info op de website www.globalpetalert.com

Flyers / posters ophangen: via de website van Amivedi kunt u eenvoudig een poster of flyer maken. Hang dit vermissingbericht (in een plastic inschuifmap tegen de regen) op strategische plaatsen in de buurt op. Denk aan pinapparaten, bij glasbakken, in supermarkten, bibliotheken, dierenartsen, lantaarn-palen en andere drukke plaatsen. Vergeet ook niet het vermissingsbericht ook bij dierenwinkels, dierenartsen, bibliotheken, scholen, kerken en andere druk bezochte plaatsen onder de aandacht te brengen. Hang zoveel mogelijk flyers op in een straal van (minstens) 1,5 kilometer. Een briefje op het prikbord van de supermarkt met daarop de melding dat uw kat of poes vermist is, wil ook wel eens helpen.

Rondvragen in de buurt:
Meld dat u uw kat kwijt bent in de buurt. Verspreid briefjes (signalement, foto, datum en omgeving vermissing, telefoonnummer) waarin u mensen oproept naar uw kat uit te kijken en ook hun schuren, kelders, zolders, garages en bergingen te controleren. 

Advertenties:
Maak de vermissing van de kat, poes, hond of ander dier bekend via advertenties in de plaatselijke krant en plaats een gratis advertentie op Marktplaats. 

Hot spots:
Katten die al langere tijd zoek zijn, zijn meestal ’s avonds en ’s nachts te vinden op zoek naar eten. Vaak scharrelen ze rond bij de snackbar, de Chinees of supermarkten.

Kattengrit: Strooi een beetje gebruikt kattengrit rondom het huis. Katten herkennen hun eigen luchtje en weten dat ze vlakbij huis zijn.

‘Kattenvrouwtjes’:
Er zijn mensen die zich het lot van zwerfkatten aantrekken en ze dagelijks bijvoeren. Ook zij kunnen helpen zoeken naar uw vermiste kat of poes.
 
De onderstaande websites bieden hulp bij het terugvinden van vermiste dieren. Er kan eveneens een gevonden dier worden aangemeld.
Uw kat of poes weer gevonden? Deel dit goede nieuws met alle instanties die u bij uw zoektocht hebben geholpen. Het is niet alleen leuk voor hen te weten dat de kat weer terecht is maar zo kunnen zij ook de vermissingrapporten verwijderen wat administratie en werk scheelt. Wilt u voorkomen dat de kat nogmaals ontsnapt? Overweeg dan een kattenren of veilige afscherming van uw tuin. Voor iedereen wiens kat of poes nog kwijt is of al langere tijd vermist, heel veel sterkte en houd moed!
CheckStat