FacebookTwitter

Weblog/Verhalen uit de praktijk

Vlooien

In deze tijd van het jaar komen veel mensen er achter dat hun huisdier(en) met vlooien zijn besmet. Hiervoor is deels het warme weer verantwoordelijk, maar ook de naïviteit van mensen ten opzichte van dit probleem is debet aan het uitbreken van zo'n plaag. Als men met vakantie gaat, en het huisdier wordt elders ondergebracht, is het slim om het huis in te sprayen met een anti- vlooienmiddel vóórdat men vertrekt.

Zijn er namelijk al vlooien op de dieren aanwezig, die men nog niet heeft ontdekt of bestreden, dan liggen er vlooieneitjes in huis die er op wachten totdat er weer een voedingsbron het huis binnenwandeld ( huisdier of mens is dan om het even). De irritatie is dan, letterlijk en figuurlijk, groot als men er na de vakantie achter komt dat de vlooien echt overal zitten en iedereen bespringen. Ook de auto wordt meestal vergeten, deze is een fijne broedplaats voor vlooien, geregeld insprayen is gewoon nodig als de hond of kat vaak meereist. Gaat het huisdier in een pension tijdens de vakantie, dan is het aan te raden al enkele maanden voordien met een vlooeinbehandeling te starten. Er zijn diverse manieren om ervoor te zorgen dat vlooien bestreden worden, uw dierenarts kan u daarover alles vertellen.

Op tijd beginnen met anti- vlooienmiddelen zorgt er ook voor dat uw dier geen vlooienplaag mee naar huis brengt vanuit het pension of een ander logeeradres. Om te zien of uw dier vlooien heeft is de eenvoudigste manier om de haren onderaan de rug, tegen de groei in, te strijken en dan te kijken of er vlooienpoepjes te zien zijn. Zwarte korreltjes die op de huid tussen de haren te vinden zijn. Als je deze op een vochtig stukje keukenrol legt zie je dat het opgedroogt bloed is. Een duidelijke indicatie voor de aanwezigheid van vlooien. Belangrijk is dan om direct iets aan deze besmetting te doen, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt en hoe moeilijker de bestrijding is. Vaak zie je ook dat een dier zichzelf veel meer krabt dan normaal of de kat wast zich zo vaak en lang dat de haren onderaan de rug gewoonweg worden weggelikt. Ook dan zijn vlooien de oorzaak. Veel dieren blijven krabben, likken en bijten als ze eenmaal een aantal vlooienbeten hebben, ze hebben dan ook nog last nádat de vlooien zijn gedood. Dit noemt men een vlooienallergie. De enige manier om dit te verhelpen is een bezoek aan de dierenarts en een goede medicatie in te stellen. Hoe dan ook, niemand kan zich vrijwaren van een vlooienbesmetting in huis. Ook al is het nog zo schoon.

CheckStat