FacebookTwitter

Juli 2010

Beetje krom

In deze tijden van het jaar zijn de vrijwilligers van stichting Katimo vaak dag en nacht op de been om zoveel mogelijk kittens te redden. Dagen van 16 uur zijn geen uitzondering op de regel en net zo geregeld slaan we hele nachten over om te waken bij een ziek katje of fleskitten. Ook met deze warme temperaturen kunnen wij het niet 'even rustig aan' doen. Juist dan krijgen we vele meldingen extra binnen.

En als we dan een melding krijgen van een 8tal wilde zwervers die gevangen moeten worden.. Ook dan staan we weer paraat. Deze zwervers worden door ons gevangen, gecastreerd, verzorgt en weer terug gezet op hun vertrouwde plek. Op deze manier proberen we de katten populatie in de hand te houden en te voorkomen dat er meer en meer katten bij komen. Zo nu en dan komen we tussen deze wilde zwervers een katje tegen dat open staat voor socialisatie. Zo'n katje heeft, met veel geduld en liefde kans op een beter leven. Een leven als huiskat, waar hij goed verzorgt en vertroeteld wordt. Zijn leven zal hierdoor met vele jaren verlengt worden! Zo'n kans wil je zo'n diertje toch niet ontnemen? Zo was het geval bij onze laatste vang-actie in St Joost. Het mooie langharige katje dat tussen de zwervers rondliep, liet merken dat hij ons wilde leren vertrouwen. Je moet weten dat het zwerversbestaan voor een langharige kat nog veel zwaarder is dan voor een kortharige. Zijn mooie lange vacht gaat, zonder dagelijkse verzorging, klitten en vervilten, waardoor op den duur zijn huid wordt aangetast. Daarnaast zijn deze wolletjes een heerlijk nestelhuis voor vlooien, teken en ander ongedierte.  

Wonden en infecties zijn het resultaat. Een resultaat dat hem al snel fataal kan worden... De schoonheid werd samen met de andere katten gevangen en verzorgt, maar anders dan de andere katten bleef het achter in de opvang waar hem een langdurige en intensieve socialisatie voor de deur stond. Toen de melders van de oproep opmerkte dat het langharige katje niet terug kwam naar zijn vangplek, trokken ze aan de bel. Plotseling was dit zwervertje geen zwervertje meer, maar het huisdier van de melders ! Dit werd ons niet even vriendelijk vermeld, daar kwam direct een hoop getier, gevloek en de politie bij kijken ! We werden zelfs beschuldigd van diefstal, dus hiervan hebben wij ook melding bij de politie gemaakt, we hoeven niet alles te pikken ! Door dit soort acties van mensen vergaat je soms de zin om te helpen. Natuurlijk is het echt niet onze bedoeling om huiskatten van hun baasjes te scheiden, maar het is ook niet de bedoeling dat Katimo huisdieren die een baas hebben gratis gaat castreren.

Daar hebben wij de financiën gewoon niet voor en dat is niet onze insteek. De kat was ondertussen al gecastreerd en verzorgt en tegen vergoeding van deze kosten mocht het, zo gezegde huisdier, terug naar de eigenaar. Maar toen dat aangegeven werd was de eigenaar ineens niet thuis, toen was het huisdier weer een zwerver. Dus eigenlijk kun je stellen dat wanneer het dier geld kost wij het mogen doen en als hij geholpen is het ineens weer hun dier, beetje krom, nietwaar ? Wat moet je hier nu van denken? Het zijn niet de vele kittens en katten, of de lange dagen en nachten die het ons zwaar maken... Het zijn deze vervelende en onnodige ervaringen, die ons soms de das omdoen.

CheckStat