FacebookTwitter

De vacht van uw kat

Artikel van kattenopvang en kittenopvang Katimo over het verharen van de kat en de verzorging van de vacht. Met uitzondering van Sphinxen en Rexkatten zijn alle katten gezegend met een min of meer flink behaarde vacht, die het hele jaar door in meer of mindere mate zal verharen, maar vooral in de lente en vroege zomer zult u merken dat een belangrijk gedeelte van de vacht zal uitvallen.

Vachtverzorging

Door de vacht van de kat goed bij te houden, kunt u de hoeveelheid losse haren in uw huis sterk beperken. Een wekelijkse borstelbeurt is doorgaans voldoende om de vacht van een kortharige kat in goede conditie te houden; ook de meeste halflangharige katten hebben niet veel vachtverzorging nodig. Welke borstel en kammen er het geschiktste zijn, is afhankelijk van de structuur en lengte van de beharing van het ras. U zult merken dat de vachtverzorging van uw kat veel minder tijd in beslag neemt en efficiënter is als u met spulletjes werkt die voor zijn vachttype geschikt zijn.

Soms toch kat in bad

Soms is het noodzakelijk de kat in bad te doen. Als u dit pas doet als de kat wat ouder is, zal het voor u als de kat geenHowtomassageapussy
pretje zijn, dus is het verstandig om, al is het eigenlijk niet nodig, de kat op jongere leeftijd hieraan te laten wennen. Zorg er tijdens het wassen voor dat de kat geen water in zijn oortjes en oogjes krijgt en het niet inslikt. Gebruik altijd kattenshampoo en nooit shampoo die voor mensen geschikt is, want hiermee wordt de vachtstructuur en de vetlaag van de huid geweld aangedaan. U kunt de kat drogen met een föhn (niet te dichtbij de huid houden in verband met kans op verbranding), maar als hij daar erg angstig op reageert, kunt u hem ook met een rulle handdoek droogwrijven en verder op een tochtvrije en warme plaats laten drogen.

Ongeparfumeerd poeder

Sommige katten echter blijven zich verzetten tegen een wasbeurt. De vacht van deze katten kunt u schoonmaken met een niet vet en ongeparfumeerd poeder dat de eigenschap heeft vuil en overtollig vet aan zich te hechten. Strooi het poeder in de vacht en masseer het goed in. Borstel het vervolgens uit tot er geen spoortje poeder meer in de vacht te zien is.

CheckStat