FacebookTwitter

BARF / rauw, vers voer voor katten

BARF (Bones And Raw Food) staat voor het zelf samenstellen van rauw, vers voer voor honden en katten. Het is gezond, goed én betaalbaar. In dit artikel van kattenopvang en kittenopvang Katimo meer achtergrondinformatie over BARF, rauw en vers voer voor katten. 

kat plus visBARF ook wel rauw, vers voedsel heeft een hoger vochtgehalte. Het past binnen het natuurlijke dieet van een kat. De gemiddelde brok bestaat vaak voor 25% uit granen, rijst of groenten en de nodige kleur-, geur- en smaakstoffen. En dat eet een kat van nature niet. Rauw voedsel heeft ook effect op de gezondheid: een vettige, harde vacht of ontlastingsproblemen (diaree) verminderen. De vacht wordt glimmend en zacht. De ontlasting wordt minder en ruikt ook minder. Ook qua kosten is BARF / rauw, vers voer voor katten goed te doen. 


Een van onze gastgezinnen heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat kennis en ervaring m.b.t. het voeren van vers vlees opgedaan. We zijn heel blij dat Bianca die kennis met ons wil delen. “Ik heb een onderverdeling gemaakt in vleesbot, spiervlees en orgaanvlees. Van iedere groep is een bepaald percentage nodig per week.

 

Zolang je maar de juiste verhouding pakt tussen bot, spiervlees en orgaanvlees, is BARF / rauw, vers voer erg gezond voor katten”. 

 

Ik doe het op de volgende manier: 


(gebruik alleen vis, rundvlees of gevogelte):

  • 30 % vleesbot
  • 55 % spiervlees 15 % orgaan (3 tot maximaal 5% lever) 10% hart, 3% niertjes.
  • Katten hebben 3% van hun lichaamsgewicht nodig per dag. Een kitten kat eet 6-7% van zijn lichaamsgewicht. Voor een kat van 4 kilo kom je dus op 120 gram per dag = 840 gram/week. Dan kom je uit op:
  • 250 gram vleesbot per week 
  • 460 gram spiervlees per week 120 gram organen per week (80 gram hart, 20 gram lever, 20 gram niertjes e.d)

 

Weekschema

maandag
60 gram vleesbot
60 gram spiervlees
dinsdag
60 gram spiervlees
60 gram organen (40 gram hart, 10 gram lever, 10 gram nier e.d.)
woensdag
60 gram spiervlees
60 gram vleesbot
donderdag
60 gram organen (40 gram hart, 10 gram lever, 10 gram nier e.d.)
60 gram spiervlees
 
vrijdag
60 gram vleesbot
60 gram spiervlees
zaterdag
60 gram spiervlees
60 gram vleesbot
 
zondag
60 gram spiervlees
10 gram vleesbot en 50 gram spiervlees
of 60 gram prooidier
 

 

Vleesbot is bijvoorbeeld kippenvleugels of kippenpootjes. Kortom, alles waar bot en vlees in zit. Vers, rauw voedsel (BARF) in combinatie met droogvoer geven, is niet aan te raden. De zuurgraad van de maag wordt daardoor verstoord. 

 

CheckStat